fbpx

Kako se pripremiti za srednju školu u 7 koraka?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Iako neizbježan, prelazak iz osnovne u srednju školu može biti vrlo stresan. Nova škola, novi profesori, novi razred, novi predmeti… Mnogim se učenicima zavrti u glavi samo od pomisli na sve te promjene koje ih očekuju. Srećom, postoji par trikova koji ti mogu pomoći da što bezbolnije prođeš kroz sve to. Ne, nemamo recept za čarobni napitak koji briše sve probleme, ali u nastavku su koraci koji ti mogu puno olakšati prve dane u srednjoj školi.

GiGA odaberi školu za sebe

1. Odaberi srednju školu za sebe

Prije svega, treba biti siguran da si odabrao pravu školu za sebe. Mnogi bi najradije odabrali srednju školu u koju ide najbolji prijatelj/prijateljica ili pak onu koja je najbliže kući, ali važno je voditi računa o tome da odabereš ono što je dugoročno najbolje za tebe. Budući da se radi o jednoj od važnijih odluka u tvom životu, prije donošenja konačne odluke trebaš prikupiti sve informacije o školama koje te zanimaju i njihovu programu, načinu rada, pripremi za nastavak školovanja ili buduće radno mjesto.

Gotovo sve škole danas imaju svoju web stranicu, a neke imaju i Facebook te Instagram profile na kojima možeš pročitati i vidjeti sve što te zanima. Temeljito prouči sadržaje koji se nude i odaberi školu u kojoj možeš nastaviti razvijati svoje interese, učiti više o onome što te zanima i jednostavno biti svoj. Dobra odluka bila bi i s roditeljima posjetiti škole koje ti se sviđaju kako bi bio siguran da imaš sve potrebne informacije.

2. Prikupi potrebne materijale

Ok, odabrao si školu, što dalje? Svaka škola ima svoj program rada, pa u skladu s tim i popis udžbenika i ostalih materijala koji će ti biti potrebni. Popis se dosta često može pronaći na web stranici škole. S tim popisom uputi se u knjižaru kako bi na vrijeme nabavio potrebne udžbenike, radne bilježnice i ostalo. Osim toga, nemoj čekati zadnji trenutak za kupovinu bilježnica i ostalog školskog pribora – provjeri gdje su najpovoljnije cijene i kreni u kupovinu dok se nisu rasprodale sve bilježnice s najboljim motivima! Osim bilježnica, od koristi bi ti mogao biti jedan mali notes ili blok u koji ćeš si pisati sve važne informacije s nastave poput domaće zadaće, rokova i drugih obaveza kako bi imao sve  na jednom mjestu.

Dodatna preporuka: pokušaj kontaktirati nekog od učenika koji trenutno pohađaju školu koju ćeš upisati (barem je to lako danas uz sve dostupne informacije na društvenim mrežama). Možda možeš preuzeti njegove stare udžbenike i tako uštedjeti koju kunu, ali i dobiti poneki savjet iz prve ruke!

GiGA pribor za školu

3. Ponovi staro gradivo

Znamo, ovaj savjet zvuči najmanje privlačno – kome je još do učenja tijekom ljetnih praznika? Ne mislimo da trebaš gubiti sate i sate na učenje gradiva iz osnovne škole, ali preporučljivo je ponoviti neke dijelove gradiva iz predmeta poput hrvatskog, matematike i engleskog kako bi si osigurao dobar početak i lakše usvajanje gradiva koje te čeka u srednjoj školi.

4. Pronađi najbolji put do škole

Nakon što prikupiš sav potreban pribor, a vremena do polaska u srednju školu je sve manje, predlažemo ti da pronađeš najbolji put do škole. Iskoristi lijepo vrijeme pa se prošetaj u blizini  buduće škole i istraži okolicu – tako će ti biti lakše snaći se prvi dan škole. Provjeri koliko ti je vremena potrebno da do škole dođeš pješice (ako živiš u blizini), biciklom i javnim prijevozom te odaberi put koji ti je najbrži i koji će ti najviše odgovarati. Pri tome si možeš mjeriti potrebno vrijeme kako se ne bi dogodilo da prvi dan zakasniš u školu, što nikako nije preporučljivo.

5. Dan prije početka škole

Stigao je i taj dan! Sutra krećeš u novu školu. Sve informacije si prikupio, pribor je spreman… Što sada?

Provjeri imaš li u svojoj torbi sve što bi ti moglo zatrebati prvi dan škole – pribor za pisanje, bilježnicu i sve ostalo što si dobio na popisu. Pripremi odjeću za sutra, provjeri je li sve čisto i uredno kako ujutro ne bi gubio vrijeme na to. Idi spavati na vrijeme kako bi uhvatio barem osam sati sna te prvi dan škole bio odmoran i spreman za nova

6. Prvi dan škole

Probudi se ranije kako bi bez žurbe stigao doručkovati i spremiti se za školu. Možda ti neće biti do hrane, ali važno je opskrbiti se potrebnom energijom. Sjeti se koliko vremena ti je potrebno da dođeš do škole i od kuće kreni barem 10 minuta ranije. U školu trebaš doći najmanje 15 minuta prije početka nastave. Po dolasku u školu dobit ćeš upute profesora o tome gdje trebaš ići, a po ulasku u novi razred pozdravi sve učenike koje vidiš. Budi otvoren za nova poznanstva i pokušaj razgovarati sa svima. Možda ćeš primijetiti da su neki učenici povučeniji i da stoje sa strane – olakšaj im i prvi započni razgovor. Sjeti se da ste svi u istoj situaciji i da ćete zajedno provesti sljedeće četiri godine.

Dodatna preporuka: vodi svoje bilješke i zapisuj sve što profesori govore, a ako ti nešto nije jasno slobodno pitaj za pojašnjenje.

GiGA put do škole

7. Zadnje, ali ne manje važno…

…BUDI SVOJ! Drži se svojih principa i ne boj se izreći svoje mišljenje. Pravi prijatelji će to uvijek znati cijeniti!

 

P.S. Ako nisi znao:

Učenici gimnazije Gaudeamus u školu kreću tjedan dana ranije od ostalih kolega. Tijekom tog tjedna nemaju nastavu iz različitih predmeta, već upoznaju školu, profesore i druge učenike kroz zanimljive aktivnosti i igre. Profesori učenike upoznaju s načinom rada i daju im savjete kako bi ubuduće sa što manje muke i truda naučili što više i ostvarili željene rezultate. Nakon prvog tjedna, kada učenici ostalih škola tek upoznaju svoju školu i razred, učenici Gaudeamusa su već stekli neka nova prijateljstva i dobili korisne informacije za buduće dane koje će provesti u školi.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top