fbpx

Očuvajmo Kopački rit i Ususret Schengenu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Kopački rit

Uzvodno od Kopačkog rita nalazi se 13 hidrocentrala, a svaka od njih zadržava veliku količinu vode za svoje potrebe. To je glavni razlog zašto se u zadnjih 15-ak godina riblji fond obnovio svega 2 do 3 puta  u potpunosti. Da se to ne bi ponavljalo, potrebno je na mjestima gdje voda ulazi u Kopački rit postaviti brane kako bi se voda u njemu zadržala dovoljno dugo da se svake godine prirodni prehrambeni lanci i cijeli ekosustav održi.

Projekt Kopački rit 1
Kopački rit

Ako to ne učinimo prirodnim procesima, u narednih 20-ak godina Kopački rit mogao bi ostati bez vode.

Schengen

Ulaskom u Schengen doći će do dodatnog povećanja gužvi na granicama. Da bi se gužve smanjile, potrebno je educirati putnike da ne traže putovnice kad dođu na samu granicu, a isto tako da je potrebno okrenuti putovnice na svoju sliku kako granični policajci na to ne bi gubili vrijeme. Na ovaj će se način uštedjeti minimalno 10 do 15 sekundi po automobilu što pojedinačno nije značajno. Međutim, ako je na prijelazu samo 2000 automobila, a sa svakim uštedimo 10 sekundi, to je 20000 sekundi što će smanjiti ukupna čekanja za više od 5 sati.

Također, približavajući se granici automobili su sa svih strana priljubljeni jedni uz druge i gotovo ne postoji mogućnost skretanja lijevo ili desno. Da dođe do slučajnog zapaljenja jednog auta, što će se nažalost dogoditi prije ili kasnije, ne postoji mogućnost da se ostali vozači maknu od tog automobila. Kako bi se to spriječilo, potrebno je postaviti semafore koji bi propuštali automobile određenim tempom i time omogućili da motori u periodu čekanja budu ugašeni.

Osim toga bilo bi potrebno da se prema graničnim kućicama ucrtaju trake koje će omogućiti vozačima da u slučaju bilo kakve nesreće mogu na vrijeme izmaknuti svoje vozilo.

Da bi ovo sve bilo uspješno i dostupno svim putnicima, bilo bi praktično dogovoriti s hrvatskim teleoperaterima ili drugim oblicima digitalnog obavještavanja da se svim putnicima koji putuju kroz Hrvatsku porukom pošalju ove praktične obavijesti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top